logo-bigger-slogan

Sorteermachine

Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe sorteermachine in onze serreschuur staan. Met de Maxsorter van TTA worden paprika’s en al onze onderstammen van tomaten heel nauwkeurig gesorteerd. De planten worden op jonge leeftijd in trays door de machine gestuurd waarna elke plantplug wordt opgenomen door een grijper. Elk plantje wordt dan individueel gefotografeerd en beoordeeld door twee camera’s die het bladoppervlak en hoogte van het plantje meten. De beoordeling is op basis van een recept met vooropgestelde parameters die de planten sorteert in 4 categorieën. Binnen enkele seconden worden de gegevens verwerkt en wordt het plantje in de tray met de juiste categorie geplaatst. Met dit systeem kunnen de groeipercentages van de rassen of lotnummer opgevolgd worden en is de uniformiteit gegarandeerd doordat elke plant aan dezelfde criteria onderworpen wordt. 


In het hoogseizoen dienen er grote aantallen gesorteerd en geënt te worden. Met behulp van de machine wordt de capaciteit van het sorteren aanzienlijk verhoogd terwijl slechts 1 operator het toestel moet bedienen. Een machinale sortering is uiteraard in sterk contrast met een persoonlijk en subjectief oordeel bij het handmatig sorteren. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dan ook dat de machinaal gesorteerde planten uniformer zijn en dus ook het moeilijke entproces vergemakkelijken wat opnieuw voor een betere kwaliteit van de planten zorgt.


Naast uniformiteit en een capaciteitsverhoging, is hygiëne ook een enorm pluspunt van deze machine. De kans op infecties of schade door handelingen worden sterk gereduceerd. De grijpers worden frequent na een bepaald aantal trays en tussen twee partijen extra gereinigd door de ingebouwde desinfectiebakken. De reiniging kan optimaal gebeuren aangezien temperatuur van de desinfectiebak, de frequentie van ontsmetten en reinigingsduur vooraf ingesteld kunnen worden. 
Het is dus al snel gebleken dat de sorteermachine van onmisbare waarde is, zeker in het huidige klimaat.


Bekijk onze sorteermachine in werking: 
Film sorteermachine BPK