logo-bigger-slogan

Enten

Het entseizoen is volop aan de gang! Na het machinaal sorteren worden de plantjes zorgvuldig geënt. Precisie en concentratie zijn hier zeker aan de orde! 

 

Waarom worden planten juist geënt?

 

Enten is een handeling waarbij we een specifiek ras met gewenste eigenschappen voor de teler (bovenstam) laten samengroeien met een ras dat groeikrachtig en ziekteresistent is (onderstam).

De bovenstam wordt afgesneden boven of onder de lobben en met een plastic verbindingsstuk op de onderstam geplaatst waarvan de zaadlobben verwijderd zijn. Zowel de boven- als onderstam worden onder een hoek van 45° afgesneden om een optimale vergroeiing te bereiken.

Na enkele dagen in een gecontroleerde omgeving zal de wonde helen, het transport tussen boven- en onderstam terug hersteld worden en de plant volledig vergroeid zijn.

Dit ingrijpend proces zorgt voor een verhoogde gevoeligheid aan stressfactoren met kans op uitval, net daarom is het ook enorm belangrijk om de jonge entlingen vanaf het begin extra groeikracht mee te geven.

Jaarlijks worden er op BPK miljoenen planten zoals tomaten, komkommers, aubergines en meloenen door onze medewerkers geënt.